Salt de Martis

salt de martis

El Salt de Martís és considerada com una de les cascades emblemàtiques de Girona, és un atractiu turístic molt interessant per a visitar en família o amb amics, el recorregut pot fer-se amb cotxe, a peu o amb bicicleta de muntanya des de Banyoles, és un tram de 7,5 km que transcorre en els bells paratges d’aquesta regió catalana.

Aquesta cascada es forma de manera temporal, pel fet que els afluents del llac de Banyoles són una sèrie de canals subterranis, que estan connectats alhora amb les surgencies o bullidors que es formen al Pla de l’Estany, especialment amb el Clot d’Espolla, quan aquests aqüífers s’omplen d’aigua, aquesta corre cap al nord formant un canal que travessa tot el tot el Pla de Martís cap al riu Fluvià.

En aquesta zona l’aigua ha de salvar un desnivell de prop de 80 m d’altura per a arribar al riu Fluvià, aquest desnivell fa que es creï aquesta increïble cascada, en la qual es formen alguns pous on es pot gaudir de l’aigua fresca i saludable que ve de l’Alta Garrotxa. També es troben alguns llocs on els més atrevits realitzen espectaculars salts.

Pel fet que l’estany o Clot d’Espolla i els altres bullidors és temporal, és possible trobar el Salt de Martís sense aigua. No obstant això, es pot gaudir d’un paisatge encantador, un entorn natural únic on ressalta la vegetació humida com a molses i falgueres, són boscos on abunden les alzines amb senders molt agradables per a fer excursionisme.