Església de Santa Maria de Jonqueres

santa maria de junqueres cal tort

L’Església de Santa Maria de Jonqueres o Església de Santa Magdalena està situada en el municipi Maià de Montcal a la comarca de la Garrotxa, és considerada com ben cultural d’interès local de Catalunya.

És una església d’estil romànic que data del segle XII, la seva estructura és d’una sola nau, amb volta apuntada i cúpula semicircular, que posteriorment va ser alçada per a la seva fortificació. Antigament aquesta església es comunicava amb el convent situat al seu costat a través d’una porta situada en la paret de tramuntana, la qual actualment es troba tapiada.

En la seva façana principal es troba el campanar, que presenta greus danys ocasionats pel pas del temps, s’observen també les restes de la torre de doble obertura. La porta d’accés a l’església mostra un arc de mig punt, revestit per llosetes col·locades en fileres, així com un timpà format per pedruscos. Alzina trobem una finestra formada per tres arcs en degradació.

El seu arc exterior és de manera dentada i descansa sobre dues impostes florejades recolzades sobre columnes i capitells.

Dins del recinte, situada en la fornícula central de l’altar maig s’observa una imatge de la Mare de Déu i el seu fill fabricada en alabastre de Beuda, aquesta imatge que data de l’època gòtica segueix les formes clàssiques, encara que avui es troba policromada en colors vermells, blaus i verds.

A l’església es trobava també una imatge de Santa Magdalena, tallada en alabastre de Beuda, per la qual es coneix a aquesta església com a Santa Magdalena, aquesta talla es troba actualment sota resguard a la casa veïna al temple.