Antic forn de calç de Maià de Montcal

forn de calç maia de montcal

En la regió est de la Garrotxa, en els límits amb el Pla de l’Estany i l’Alt Empordà trobem el municipi de Maià de Montcal, el qual està conformada pels nuclis poblacionals de les Ferreries, el Quer, Bruguers, Jonqueres, Llorenç, Dosquers i Pocafarina.

Aquest municipi des de temps ancestrals ha estat lligat al treball de la calç, bé sigui en les pedreres o en els forns que produïen materials de construcció. En el camí de la muntanya de Jonqueres es troba un d’aquests forns, es tracta de l’antic forn de calç de Maià de Montcal avui considerat com a patrimoni natural i arquitectònic de la Garrotxa.

En l’Alta Garrotxa els treballs associats a la cocció i producció de calç, així com altres treballs que es realitzen de manera temporal, eren complementaris a la labor agrícola, que era el principal motor econòmic de la regió. La labor de la calç aportava ingressos extres als qui es dedicaven a aquesta activitat, especialment en l’època de la postguerra.

No obstant això, la rendibilitat econòmica de l’activitat d’extracció de calç a la regió l’Alta Garrotxa va decaure en la dècada dels cinquanta del segle passat, relegant aquesta activitat a un segon pla. En aquesta època l’extracció de calç es va industrialitzar a partir de la creació de diverses empreses dedicades a l’explotació de les pedreres de calcària existents en aquesta regió catalana.

Durant una visita a Maià de Montcal es pot realitzar un passeig per a visitar aquest antic forn de calç i descobrir un tros de la història d’aquesta terra.