Santa María de Segueró

santamaria

En el segle XI un document de l’any 1001 fa referència a l’església Santa María de Segueró i l’any 1017 va ser cedida pel comte de Besalú, Bernat i Tallaferro al bisbat de Besalú, acabat de crear. Va durar molt poc temps ja que l’any 1020 es va sumar al bisbat de Girona.

A l’església Santa María de Segueró hi ha una imatge de la verge María amb el Nen d’estil gòtic. Va ser construïda amb una sola nau amb un absis semicircular. El seu tambor absidal té en el seu centre una finestra de mig punt i amb doble vessament.

Al temple es va sobrealçar en construir una golfa sobre la nau en el segle XV, guanyant el doble de l’altura en l’absis. Abans la decoració de l’absis tenia un fris d’arcs llombards amb petites espitlleres.

A dalt d’aquesta decoració van col·locar un fris de dents de serra i una cornisa amb estil romàntic que requereix restauració. A l’igual, el cor on hi ha un òrgan del segle XVIII. En el mur nord prop del prevere, hi ha una altra finestra de l’estil romàntic que està conservada, com una barbacana de defensa.

Les capelles laterals i la sagristia van ser afegides en el segle XVIII quan es va remodelar la part interior de l’església. La pila baptismal és d’aquesta època. Pel mur oest s’accedeix al temple per una porta oberta amb un ull de bou barroc i un campanar de torre. Des de 2010 hi ha una reproducció de l’antic retaule de Peres Mates en la paret de l’absis.