Església de Sant Pere Despuig

Església de Sant Pere Despuig

Sant Pere Despuig, conegut també com Sant Pere de Bianya és una pintoresca població de Vall de Bianya a la Garrotxa, està situada en el centre d’un singular altiplà que limita els cursos dels rierols de Santa Margarida i de Santa Llúcia de Puigmal.

Les referències a aquesta localitat daten de l’any 858 quan va ser cedit al monestir de Riudaura, l’any 964 Arnulf, bisbe de Girona, va consagrar l’Església de Sant Pere Despuig, que s’ha consolidat com el més important atractiu històric cultural d’aquesta població.

Aquesta església parroquial d’estil romànic s’aixeca sobre petita muntanya, la seva construcció data del segle XII, d’aquesta estructura inicial encara es conserven algunes parets, posteriorment se li van realitzar diferents reformes, sent les més importants les realitzades en el segle XVII.

Inicialment l’Església de Sant Pere Despuig comptava amb una sola nau que s’estenia d’orient a occident, posteriorment es va ampliar cap al nord i cap al sud, la qual cosa va canviar la seva disposició en convertir la nau en un creuer.

Encara es conserven algunes restes de la seva estructura romànica, essencialment en l’extrem sud-oest de l’edificació on es conserven les restes d’una cornisa en la coberta de la nau original, el campanar i la torre original que posteriorment es va convertir en una torre rectangular.

Entre les modificacions que es van realitzar a l’Església de Sant Pere Despuig destaca la construcció d’una porta al migdia, dissenyada d’acord amb l’estil de l’època, en la seva llinda es distingeix la data 1782 i mostra els atributs emblemàtics de l’apòstol dins del timpà.

Fins a l’any 1936 es va conservar a l’interior d’aquesta església una talla romànica policromada coneguda com la Verge de la Gràcia.