Descobrint Besalú

besalu la garrotxa

Besalú és un poble medieval autèntic, considerat des de 1966 com a Conjunt Historicoartístic Nacional. El seu origen data del segle X, quan es va crear com una fortalesa entre els rius Fluvià i Capellades, durant l’Edat mitjana es van construir en aquest poble importants edificacions com el seu pont, l’església del monestir de Sant Pere de Besalú i els banys jueus, entre altres.

De visita a aquesta localitat, iniciem el recorregut pel seu centre històric travessant el seu pont medieval, que ens regala unes espectaculars vistes panoràmiques d’aquesta regió banyada pel riu Fluvià. Construït en el segle XII, aquest pont de prop de 150 m de longitud manté tot el seu encant i funcionalitat.

En travessar la seva segona porta ingressem en els carrerons del barri antic, a través de les quals ens dirigim a l’antic barri jueu per a visitar el Miqvé jueu de Besalú, els antics banys utilitzats pels jueus en els seus rituals de purificació del cos.

Aquest lloc va ser descobert en 1965 i les recerques realitzades van permetre determinar que comptava a més amb una sinagoga, una escola i un ampli pati. Es tracta de l’únic miqvé jueu de l’època medieval que ha estat descobert en la península ibèrica.

En el centre del barri antic, en la plaça principal, trobem l’Església de Sant Pere de Besalú, un antic monestir benedictí fundat l’any 977, l’edificació que podem conèixer en la nostra visita a aquest poble medieval va ser renovada l’any 1160.

Aquesta església de senzilla façana posseeix tres naus, en el seu absis destaca una preciosa girola circular, poc habitual per a aquesta mena d’edificacions.