La Vall d’en Bas

la vall d'en bas la garrotxa

Situat en la capçalera del riu Fluvia trobem a la Vall d’en Bas enmig d’una àmplia plana envoltada de prats, boscos de roures, fajos i alzina. Un poble de vocació agrícola on es cullen productes de molt alta qualitat gràcies a la riquesa dels seus sòls.

Aquest poble és també amo d’una rica història per ser terra de remences, aquí es conserva com a patrimoni la masia on va néixer Francesc de Verntallat, líder pagès. En el seu honor i en record del moviment remença, es realitza tots els anys la marxa cicloturista Terra de Remences, una de les més resaltants de la regió catalana.

A la Vall d’en Bas trobem dos nuclis poblacionals considerats com a conjunts històrics-artístics: la vila del Mallol, assentada sobre el pujol de la Vall d’en Bas, va anar per llarg temps la capital i residència dels vescomptes de Bas. Actualment és un centre turístic que conserva importants edificacions d’origen medieval.

Hostalets de Bas, l’altre nucli va tenir el seu origen en el segle XVIII a partir dels hostals que se situaven en el camí ral que unia a Olot amb Vic. Aquí trobem el famós carrer Teixeda, en la qual destaquen les seves cases amb amplis balcons de fusta replets de flors, que s’han convertit en inspiració per a destacats pintors i fotògrafs.

Un dels llocs més interessants per a conèixer a la Vall d’en Bas és el Centre de Cultura i Naturalesa Ca Trona, un ecomuseu que busca ressaltar a les seves sales el patrimoni històric i la riquesa natural d’aquest municipi de la Comarca de la Garrotxa.