El Santuari de la Verge del Tura
Olot capital de la Garrotxa, una ciutat envoltada de volcans amb història, tradicions, gastronomia, museus i més. A la província catalana de Girona, camí al parc natural de la Garrotxa, és imperdible fer un volt per Olot.
En el Santuari de la Verge del Tura, molt important en la història de l’origen d’Olot, es recorda que en una carta s’esmenta per primera vegada a Olot, quan el rei Carles II el Calb, dóna l’església de Santa María d’Olot i el seu territori a l’abat de dos monestirs benedictins. En les visites guiades s’explica que Olot significa antiga.
El santuari conserva la imatge de la Verge del Tura, talla de fusta daurada del segle XI/XII, es venerava com la verge morena, però en els anys 80 va ser restaurada i van notar que el fum de les veles li donava el to.
Una altra curiositat, fora de l’església hi ha escultures de pedra iguals a la talla de fusta. Queda poc de l’antiga església, destruïda per terratrèmols i guerres. Tura significa toro en català antic, narra una llegenda que un toro va gratar el sòl en el mateix lloc per dies i el seu amo va cavar i va trobar la imatge de la verge patrona, que surt en processó en les festes d’Olot.
Un altre lloc d’interès, l’església de Sant Esteve, en el seu museu parroquial El Greco amb Crist abraçat a la creu. Data del segle XVIII amb façana de massissa amb tres fornícules buides on van estar representats Sant Esteban, Sant Valentí i Santa Sabina.