Fira del Bastó, Les Planes d’Hostoles

fira del basto la garrotxa

Tots els anys, durant un cap de setmana del mes de setembre la localitat de Les Planes d’Hostoles, situada a la comarca de la Garrotxa, celebra la Fira del Bastó, la Fusta i productes de la terra, una festa tradicional que ressaltar els oficis tradicionals relacionats amb la llarga tradició forestal de la regió.

Durant la fira popular que es desenvolupa en la Plaça Nova es realitzen una sèrie de demostracions i tallers relacionats amb aquesta tradició, actes culturals i activitats infantils, així com parades d’artesania i productes de la terra.

Entre les activitats més interessants trobem escenificacions d’oficis antics, tallers participatius sobre l’elaboració de bastons, talls de troncs i elaboració de figures i diverses peces en fusta, una de les activitats més esperades és el ball de bastons.

Aquesta fira busca ressaltar i mantenir viva la llarga tradició forestal d’aquesta localitat, donant a conèixer la seva cultura popular que tanquen els diferents oficis relacionats amb l’aprofitament de la fusta i la producció agrícola.

El bosc ha representat des de sempre un recurs molt valuós per a Les Planes d’Hostoles i la comarca de la Garrotxa, no sols des del punt de vista de l’aprofitament hidràulic, sinó també per la generació d’importants recursos que han estat aprofitats des de temps ancestrals pels seus pobladors.

La Fira del Bastó busca rescatar aquest esperit de gent de bosc i de la fusta, per a no oblidar que la naturalesa pot proveir de molts materials que poden ser transformats en diversos objectes d’ús comú i fins i tot en obres d’art o joguines per a divertir i ensenyar als nens.