Les Estunes de Banyoles o Porqueres

bosc estunes

El Bosc dels Estunes està situat en els voltants del municipi de Porqueres és un lloc realment meravellós, una àrea natural on ressalten els roures i les alzines, així com les singulars esquerdes de travertí, es diu que és un lloc màgic en el qual habiten les Goges, fades d’aigua que s’encarreguen de cuidar i regenerar la naturalesa.

Aquestes fades, segons les antigues llegendes, van construir els seus palaus entre les esquerdes de les roques i fan festes i es diverteixen durant tota la nit. A més afavoreixen la fertilitat de la dona i el naixement dels seus fills.

En el Bosc dels Estunes es caracteritza per les seves formacions rocoses de travertins, les quals es consideren com una de les formacions lacustres d’origen càrstic de major importància a Catalunya. Les esquerdes de travertí, per les quals fins i tot cap una persona, es van formar per la fracturació i dissolució del travertí degut possiblement a importants moviments tel·lúrics.

La formació del travertí es deu al fet que en temps molt remots l’aigua del estany de Banyoles arriba a aquesta zona, per això és possible observar en els blocs de travertí abundant fauna fòssil. Sobre el travertí es troba un important ecosistema, en el qual ressalten alzines i roures, molts dels quals són emblemàtics com a roure Gros, un roure pubescent situat en la rodalia del Mas Corralot.

Per a visitar el Bosc dels Estunes cal venir a Banyoles, ciutat capital de la comarca del Pla de l’Estany a Girona, prendre la ruta del estany de Banyoles i després dirigir-se a la carretera a Olot. En passar l’encreuament a Pujarnol, se segueix en direcció a Mieres per uns 250 metres fins a l’aparcament que dóna accés al Bosc dels Estunes. Podem guiar-nos per l’ampli cartell de senyalització del lloc.