Sant Sepulcre de Palera

sant sepulcre pelera

El Sant Sepulcre de Palera és una església del segle XI consagrada en 1085 que servia com a centre de pelegrinatge i on es podia accedir a indulgències com les que s’obtenien en Terra Santa.

La seva planta basilical té tres naus copades amb tres absis semicirculars.

En el seu interior es caracteritza per les seves voltes de canó i quart de cercle que se separen pels pilars de planta rectangular. Igual, perquè en la seva façana està un petit ull de bou i quatre finestretes de doble ampit en corona amb el campanar d’espadanya. És una façana que s’ha exposat a diverses remodelacions.

La basílica actual es va edificar per ordres dels seus senyors Arnau Gonfred i la seva esposa Brunegilda, segons registres que daten des de 777 i 1075. Va ser consagrada en 1085 precisament pel bisbe de Girona Guifré i en aquest esdeveniment van estar presents els bisbes de Barcelona, Carcassona, Magalona, Elna i Albi i l’abat de la Grassa.

Des d’aquest moment, l’església del Sant Sepulcre de Palera, es va convertir en un centre de devoció i de la mateixa manera, va funcionar com a centre de pelegrinatge i es va destacar per ser un temple on s’aconseguien indulgències afins a les obtingudes en Terra Santa.

Avui, és lloc de reunió dels Cavallers del Sant Sepulcre, ordre creada en 1098 per Godofredo de Bouillón, amb el títol de duc de Baixa Lorena i Protector del Sant Sepulcre, després de la victòria de la primera croada. És l’Orde de Cavalleria més famosa del món.

A Espanya els cavallers canonges honoraris es reuneixen almenys una vegada a l’any per a celebrar el seu Capítol General. L’organització és persona jurídica de dret canònic amb membres laics i eclesiàstics, que tenen la protecció de la Santa Seu. S’estimen en uns 28000 els membres d’aquesta ordre eclesiàstica.