Santuari de la Mare de Déu Del Mont

El santuari Verge de la Muntanya

El santuari Verge de la Muntanya té origen i va ser edificat al començament del segle XIV, per la comunitat del monestir benedictí de Sant Llorenç en el pla de Sous en la serra del Mont a 900 metres d’altura. Precisament, on es va erigir l’església, lloc on ja existia el monestir i on després es va edificar l’església de culte a la Verge.

Des que es va determinar com un lloc de culte marià es van iniciar importants peregrinacions de devots, els qui peregrinaven des de pobles pròxims a la serra. Es va autoritzar una petita estada per a donar-li la seva custòdia a un sacerdot. Després, es va fer necessària la construcció de la hospedería, entre els segles XVII i VIII, instal·lacions que van ser reformades i inaugurades en el 2002.

Aquest oratori sempre ha comptat amb una junta de pavordes o administració general, la qual ara adscrita al patronat que l’ha protegit al llarg dels segles, juntament amb el rector custodi. Ara és una església d’estil romànic que data d’inicis del segle XIV que té una volta apuntada, abans va ser una cúpula semicircular que va ser destruïda en el segle XVIII.

El seu campanar s’alça davant de la seva façana pel costat nord i l’Àngel de l’Anunciació estava en el timpà de la seva porta, com a part d’una decoració, ara està dins de l’església i a la porta es va col·locar una reixa d’estil gòtic.

La façana del presbiteri és barroca del cambril, amb un balcó de la Verge en el seu centre i dues grans columnes corínties per a sostenir un empostissat amb una imatge de l’Esperit Sant. En el Museu d’Art de Girona reposa un retaule renaixentista de Sant Llorenç, pintat per Pere Mates, el qual anteriorment es trobava en l’antic monestir.