Ruta del mirador de La Vall d’en Bas i la Garrotxa

És una ruta de dificultat mitjana/alta que presenta un bon desnivell en el seu recorregut de 10,7 quilòmetres que ens porta descobrir un bell entorn natural en el qual ressalten llocs com el Salt del Sallent i el con volcànic del volcà Croscat, així com antigues construccions com l’ermita de Santa Magdalena del Mont, considerada com ben cultural d’interès local.

La ruta inicia en l’àrea de pícnic del Pla d’en Xurri, situa a 3 km de la vila de Sant Privat, es disposa d’una àrea per a aparcar el cotxe, d’aquí partim amb direcció a Joanetes, hem d’estar pendents dels pals verticals d’Itinerannia i les marques grogues que marquen el camí, que segueix paral·lel a una torrentera. Hem de pujar durant una bona estona fins a arribar a una pista fora del bosc, allí situem l’indicador G56 Restobles.

Des d’aquí prenem la direcció cap a Vallfogona per a dirigir-nos al Salt del Sallent, situem un pal indicador de color verd fosc i baixem cap a la dreta, després de creuar un bosc trobem el rierol que alimenta el Salt del Sallent, hem d’anar amb compte de no acostar-nos al seu marge, ja que és bastant relliscós.

Continuem en direcció a Santa Magdalena, per a això hem d’accedir a la pista on recuperem el camí indicat per Itinerannia, prenem cap a l’esquerra i situem l’indicador G56 i caminem en direcció a Joanetes fins a arribar a l’encreuament G61 Santa Magdalena del Mont, des d’aquí seguim recte per a arribar a ermita de Santa Magdalena – refugi Emili Triadú.

Prop d’aquesta ermita trobem un mirador que ens regala unes vistes espectaculars dels Pirineus gironins, Núria, el cordal del Comabona i el massís del Canigó. També s’aprecien les muntanyes de l’Alta Garrotxa i la piràmide rocosa del Bassegoda.

Per a seguir la nostra ruta retornem a l’encreuament G61 i prenem el camí cap a Sant Privat, un descens per la fageda a través d’un camí serpentejant amb un descens pronunciat, seguim les marques fins a arribar a l’Ermita de les Olletes. D’allí seguim la ruta en direcció a Sant Privat d’en Bas que ens portarà al lloc on hem aparcat el cotxe.